Säästöä maaseudun yritysten sähkölaskuun

LUE LISÄÄ

KATSO VIDEO

Kiitos mukaan lähdöstäsi hankkeeseemme analysoitavaksi tapausyritykseksi. Tiedoksesi alla oleva viesti, jonka saimme juuri paikalliselta ELY-keskukselta. Toivottavasti tämäkin antaa Sinulle ja Yrityksellesi lisää intoa lähteä tekemään jo nyt ehdottamiamme energiaan liittyviä investointeja. Hakemukseen liittyvistä asioista, otathan yhteyttä Elyyn (alla linkit ja yhteystiedot).

Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset voivat nyt hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista. Tuella voi hankkia esimerkiksi aurinkopaneeleita tai ilmalämpöpumppuja ja näin säästää sähkölaskussa. Maaseudulla toimiva teollisuusyritys voi saada investoinnin kustannuksista 30 prosenttia. Jos yrityksesi on maataloustuotteita jalostava mikro- tai pienyritys (Annex I -yritys), voit saada investointeihin 35 prosenttia tukea.

Siirtymistä uusiutuvaan energiaan tuetaan EU:n elpymisvaroista. Investointi uusiutuvaan energiaan ei edellytä yrityksen kasvua, kuten tavanomaiset maaseudun yritystuet. Tukea voivat hakea maaseudulla sijaitsevat mi- kro- ja pienyritykset. Yrittäjä voi tarkistaa Maanmit- tauslaitoksen karttapalvelusta, sijaitseeko hänen yrityksensä tukikelpoisella alueella. (Kaikki ME- TEn yritykset sijaitsevat tukikelpoisella alueella)

Tukipäätökset tekee alueen ELY-keskus. Seuraavan kerran ELY-keskukset tekevät päätök-set maaliskuun 15. päivään mennessä vireille tulleista hakemuksista. Tuen haku jatkuu niin kauan kuin varoja on jäljellä, kuitenkin korkeintaan vuoden 2022 loppupuolelle saakka. Tällä hetkellä rahoituspotista noin puolet on jäljellä.

EU:n elpymisvaroista rahoitetaan myös biokaasurakentamista aiempaa suuremmalla 50 prosentin tuella sekä tukea harvaan asutun maaseudun yritysten omistajanvaihdosten suunnitteluun.

Maaseudun yritystukia haetaan Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa (https://hyrra.ruokaviras- to.fi). ELY-keskuksesta saa lisätietoja tuesta ja tuen hakemisesta.

Lisätietoja tuenhakijalle: